PHP alapok kezdőknek

A PHP segítségével olyan programokat írhatunk, amiket az a szerver futtat le, amin a weboldalt tároljuk, így az oldal látogatója csak a PHP program által készített eredményt kapja meg.

PHP programot tetszőleges szövegszerkesztővel készíthetünk, a lényeg, hogy sima szöveges fájlként mentsük el a programunkat, és php kiterjesztést adjunk neki. Vannak olyan szövegszerkesztők, amik színekkel segítik az általunk írt kód átláthatóságát, és több más módon is segítik a gyorsabb és egyszerűbb programozást, érdemes kipróbálni néhányat. A legnépszerűbbek pl.
Ultraedit: https://www.ultraedit.com/
Atom: https://atom.io/
EditPlus: https://www.editplus.com/

A PHP kódot <PHP és ?> jelek közé kell írni. Minden ami ezen jeleken kívül van, sima HTML szövegként kerül értelmezésre.

A PHP nyelvben a parancsokat mindig ; zárja le, a változók (ezek olyan kis raktárak, amibe bármilyen számot vagy szöveget elmenthetünk, és később egyetlen szóval hivatkozhatunk rájuk) $ jellel kezdődnek, amit egy általunk kitalált név követ (pl. $szoveg). A parancsok teljes listája a https://www.php.net/manual/en/index.php oldalon érhető el.

És akkor nézzük az első programunkat, ami annyit csinál, hogy kiírja, hogy "helló világ"! Nyiss meg egy üres fájlt, és írd bele az alábbiakat:

<?PHP
echo "helló világ";
?>

Az echo parancs szövegek kiírására való, az utána lévő szöveget idézőjelbe kell rakni (ez nem kerül kiírásra), a sor végét pedig pontosvessző zárja.

Mentsd el a fájlt "teszt.php" néven szöveges fájlként, és másold fel FTP-n a szerveredre. Ha meghívod a fájlt (http://ide-ird-a-sajat-weboldalad-cimet.hu/teszt.php), akkor annyit fog kiírni, hogy "helló világ".

További tippekért nézz körül a többi trükk között!

Evoid2020. ápr.

Hiba jelentéseHiba jelentése

További trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!